Zvanicna prezentacija MPZZS - Zastita zivotne sredine

11. januara 2021.

U cilju rešavanja problema na Potpećkom jezeru i uklanjanja velike količine plivajućeg otpada koji se, usled padavina nakupio kod brane „Potpeć“ na Limu, danas su počeli radovi na njegovom čišćenju. Radove sprovodi JVP „Srbijavode“ u saradnji sa JP „Elektroprivreda Srbije“, koje će pružiti svu potrebnu logističku podršku na akumulaciji.   Na terenu se nalaze državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Aleksandar Dujanović i ekipe JVP „Srbijavode“ na čelu sa direktorom tog preduzeća Goranom Puzovićem. (više…)

5. januara 2021.

Na inicijativu ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović danas je u Palati Srbija održan sastanak sa državnim sekretarom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željkom Radoševićem, direktorkom Republičke direkcije za vode Natašom Milić, direktorom JVP „Srbijavode“ Goranom Puzovićem i direktorom JP „Elektroprivreda Srbije“ Miloradom Grčićem, povodom rešavanja problema nagomilanog komunalnog otpada u Potpećkom jezeru, koji su prethodnih dana naneli buični potoci preko pritoka reke Lim. (više…)

26. decembra 2020.

Zaštita životne sredine je jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije, a za projekte u ovoj oblasti odvojićemo značajna sredstva u sledećoj godini jer to je važno za bolju budućnost generacija koje dolaze – poručila je Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine, gostujući u emisiji Jutro na TV Prva. (više…)

21. decembra 2020.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović posetila je danas sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić i ministarkom trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjanom Matić Ovčarsko-kablarsku klisuru, povodom realizacije Nacionalne inicijative za uređenje i razvoj ovog zaštićenog područja kroz implementaciju projekata koji su zajednički pripremljeni, a čija će realizacija biti započeta već od sledeće godine. (više…)

15. decembra 2020.

Područje „Đerdap” proglašeno je za jedanaesto područje u Republici Srbiji koje je upisano u Spisak močvara od međunarodnog značaja Ramsarske konvencije, međuvladinog sporazuma koji obezbeđuje okvir za nacionalne aktivnosti i međunarodnu saradnju na zaštiti i održivom korišćenju vlažnih područja. (više…)

11. decembra 2020.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je sa gradonačelnicom Užica Jelenom Raković Radivojević Ugovor o prenosu finansijskih sredstava u iznosu od 96 miliona dinara toj lokalnoj samoupravi, radi finansiranja projekta proširenja tela deponije i saniranja klizišta, u okviru Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Duboko“. (više…)

9. decembra 2020.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović sastala se danas sa ambasadorom EU u Srbiji Semom Fabricijem, a teme razgovora bile su ekonomski i investicioni planovi za Zapadni Balkan, kao i budući koraci u implementaciji Zelene agende za Zapadni Balkan, usvojene na Samitu u Sofiji, a koja se zasniva na pet prioritetnih stubova. (više…)

4. decembra 2020.

Kako bi podstakli i ubrzali razvoj rešenja i poslovnih modela koji će praktično doprineti smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i ublažavanju klimatskih promena, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji i Ministarstvo zaštite životne sredine, u saradnji sa Globalnim fondom za životnu sredinu (GEF) otvorili su Javni poziv za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije. (više…)

4. decembra 2020.

Svetski dan zemljišta – 5. decembar ove godine obeležava se pod sloganom „Održimo zemljište u životu, zaštitimo biodiverzitet zemljišta“, a tema je živi svet koji se nalazi u zemljištu i koji učestvuje u obavljanju procesa neophodnih za život na našoj planeti.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2013. godine je proglasila 5. decembar za Svetski dan zemljišta u cilju ukazivanja na značaj očuvanja kvaliteta i zaštite zemljišta i podsticanja održivog upravljanja zemljišnim resursima. (više…)

KORISNI LINKOVI
Agencija za zaštitu životne sredine Republički hidrometeorološki zavod Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije Zavod za zaštitu prirode Srbije