10На подручју Панчева и Баваништа откривене су данас још три локације непрописно смештеног потенцијално опасног отпада, које је одмах обишао министар заштите животне средине Горан Триван са сарадницима.

„Према првим проценама, на скандалозан начин се сусрећемо са преко стотину тона опасног отпада за које се може оправдано претпоставити да може бити опасно по животну средину и здравље људи“ рекао је министар Триван на једној од откривених локација.На прве две локације у Панчеву пронађено је око 60 тона, а на локацији у старој циглани у Баваништу сакривено je око 40 тона потенцијално опасног отпада, за које се претпоставља, како први резултати истраге показују, да припада предузећу „Еко 21“ регистрованом за обављање делатности складиштења и третмана отпада.

13„Ово је поново злочин најгоре врсте према сопственој држави, грађанима и нама самима. Проблем незаконитог одлагања отпада траје више година, али томе мора доћи крај“, истакао је министар. „Преиспитаћемо рад свих предузећа која имају дозволе за управљање отпадом, јер је очигледно да се нека од њих не придржавају прописа. Нулта је тачка толерисања оних који крше закон и угрожавају здравље и животе људи. Уколико неко од њих крши прописе, дозволе ће бити одузете. У томе ћемо бити ригидни“, најавио је министар.

 „Министарство ће тражити да се максимално строго третира овај еколошки злочин, јер поштовање закона и адекватна казнена политика су кључ, суштински одговор да се изборимо са овим вишедеценијским проблемом, који непосредно угрожава најзначајније природне ресурсе земље – земљиште и воду, основу здравља и безбедности грађана“, рекао је министар.

21У акцији коју води Министарство заштите животне средине у сарадњи са надлежним државним органима, ово је још једна у низу откривених локација које представљају потенцијалну еколошку катастрофу за животну средину.

У даљем току истраге биће утврђено порекло отпада и у којој мери је опасан за живот и здравље људи.