Slika1Државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине мр Стана Божовић, у пратњи најближих сарадника, Радмиле Шеровић и Александра Весића, боравила је у уторак, 7. октобра 2014. године у радној посети Републици Српској.

Министарства Републике Србије, Републике Српске, и Црне Горе задужена за екологију усагласила су текст Повеље за чист Лим и Дрину, која ће омогућити дугорочно покретање активности прекограничне сарадње о овом питању. Државни секретар мр Стана Божовић наглсила је да састанак показује колико је важна животна средина и да она нема границе.

“Овај меморандум, који ћемо потписати у Црној Гори, даје нам могућност аплицирања код ЕУ, односно могућност за помоћ и подршку регионалног пројекта”, закључила је Божовићева. Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић напоменула је да је ово наставак састанка који је одржан у Прибоју, на којем су присуствовали представници сва три министарства из Републике Српске, Србије и Црне Горе, као и представници власти локалних заједница које су у сливу ријеке Лим.

“Данас смо усагласили коначни текст повеље. Ова повеља нам отвара врата прекограничне сарадње између општина које се налазе на територији три државе, а носилац активности је Влада Србије”, изјавила је Голићева. Она је додала да је краткорочна мјера за рјешење овог проблема ланчаница коју је поставила “Хидроелектрана” Вишеград, а већ се набавља ланчаница за Рудо, која би требало да буде постављена до краја године. Голићева је подсјетила да ће се постићи коначни циљ када буду постављене још двије ланчанице, једна на локалитету општина Прибој и Пријепоље, а друга у општинама Беране и Бијело Поље. Председник Скупштине општине Бајина Башта Радомир Филиповић истиче да ова општина активно учествује у овом пројекту заштите реке Дрине.

“Имамо највећи интерес, јер смо свјесни ресурса и потенцијала ријеке Дрине, кањона и пловног пута од Перућца ка Вишеграду. Надам се да ћемо успјети у намјерама, јер имамо јасан циљ, а то је уклањање плутајућег отпада и спречавање његовог даљег појављивања”, каже Филиповић. Директор “Хидроелектрана на Дрини” Миле Лакић каже да је ово предузеће до сада улагало огромна средства за одлагање плутајућег отпада. “Набавили смо возило у функцији чишћења отпада које долази ријеком Лим и Дрином. Само возило не може очистити сво смеће које долази и потребно је рјешавати узроке проблема о чему смо причали на састанку”, каже Лакић. Он је додао да је основни циљ возила да смеће не иде низводно према Бајиној Башти. “Са возилом ћемо престати ангажовати дизалице за подизање дијелова опреме које смо ангажовали, мијењаћемо расвјету, чистити снијег и вршити заштиту бране јер су карактеристике возила вишенамјенске”, каже Лакић.

Осим представника Министарства пољопривреде и заштите животне средине Србије, Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, састанку су присуствовали представници Министарства одрживог развоја и туризма Црне Горе, представници општина Рудо, Вишеград, Бајина Башта, Прибој, Пријепоље, Беране, Андријевица, Бијело Поље, као и представници хидроелектрана Вишеград и Бајина Башта.